Internet-marketing-groeitips

8 punten waarmee je bepaalt of je retail zaak een webwinkel nodig heeft.

Gert Dobbenberg WSI - Monday, November 09, 2015

Als je een fysieke winkel of zelfs een keten van winkels hebt, met een dagelijks rijk gevulde to-do lijst die je bezig houdt, zul je nog niet zijn toegekomen aan één van die punten: de lancering van je online winkel. 

Het winkelend publiek verandert tegenwoordig heel makkelijk van winkel. De consument weet al veel over je winkel nog voordat ze bij je binnen stappen. Ze worden beinvloed door online reviews, meningen van vrienden en de online reputatie van een merk. De online verkoopcijfers stijgen nog steeds en zijn al goed voor meer dan 10% van de totale detailhandel. Kopen via de smartphone wordt ook al populairder. In tegenstelling tot de meeste fysieke winkels zijn online winkels 24/7 open waardoor ze meer omzet kunnen draaien, toch?

Dus vraag je jezelf af: Heb ik een webwinkel nodig? 

Krijg ik daarmee een verkoopkanaal erbij met een verkoopstijging of tenminste meer klanten in mijn winkel? Een paar aandachtspunten ter overweging als je erover denkt om een webwinkel te beginnen.

Heb je de tijd om een online winkel te maken en te onderhouden? 

Dankzij e-commerce platforms als Shopify en andere aanbieders van lichtgewicht webwinkels kost het geen tienduizenden meer om een webwinkel te starten. De opstartkosten en de maandbedragen zijn relatief betaalbaar. Wat een online winkel nog het meeste kost is.. tijd. Kunnen je medewerkers (of jijzelf) zorgen voor mooie productfoto's en gedetailleerde omschrijvingen bij al je producten?

En de opzet en installatie van de webwinkel is nog maar het begin. Je moet in staat zijn om je online productinformatie up to date te houden net als de voorraad in je fysieke winkel. Winkels met een hoge omzet, vooral kledingwinkels, kunnen er moeite mee hebben om hun aanbod in de webwinkel actueel te houden.

Heb je een flink aantal volgers op social media?

De meeste kleine retailers begrijpen de kracht van social media en we hebben gezien hoe sommigen dit dit een groot succes weten te maken. Maar hoe kun je uit al die volgers en likes nu zien wat er effectief is en wat niet? Het hoeft geen betoog dat het veel makkelijker is om klikken en online te kopen dan jezelf eraan te herinneren om naar een winkel te gaan en daar te kopen.

Het aan je volgers aanbieden van de mogelijkheid om direct online te bestellen op het moment dat ze geïnteresseerd zijn, is een enorme kans om omzet te realiseren met de populaire sociale media.

Hoeveel van je website verkeer is afkomstig van buiten je eigen verzorgingsgebied?

De meeste kleine winkeliers die nog een online winkel moeten lanceren, hebben op zijn minst een website, om te zorgen dat het publiek in ieder geval de basisinformatie kan vinden. Dus waar komen die website bezoekers vandaan? Met behulp van Google Analytics kun je snel zien hoeveel bezoekers uit je eigen regio komen en hoeveel van buitenaf. Als een flink aantal bezoekers van buitenaf komt, is het tijd om te zorgen dat het lanceren van een webwinkel hoger op je prioriteitenlijstje komt te staan.

Zijn je producten gemakkelijk te verzenden?

Online verkopen betekent dat je de artikelen naar je klanten moet versturen. Hoe gemakkelijk gaat dat? Als je grote of zware voorwerpen verkoopt, word je daar niet snel blij van. |Er blijven echter een paar opties over;

1. Vraag je leveranciers of ze bereid zijn om sommige moeilijk te verzenden producten willen drop-shippen, om het gedoe te voorkomen.

2. Bied je klanten de mogelijkheid om online te bestellen, en de bestelde producten op te halen in de winkel. Meer en meer kopers waarderen het hebben van de pick-up optie.

Heb je tijd om de online bestellingen in te pakken en te verzenden?

Heb je gemakkelijk te verzenden producten? Prachtig! Dus wie neemt het inpakken en verzenden voor zijn rekening? Dit kan een fors probleem zijn. Zorg ervoor dat je mensen weten hoe de online bestellingen moeten worden afgehandeld. We zien vaak dat retailers één gespecialiseerde medewerker hebben die het volledige traject van inpakken en verzenden van online bestellingen uitvoert.

Werken je Point-of-sale in de winkel en de webwinkel goed samen?

Het stroomlijnen van activiteiten is cruciaal gezien de complexiteit van het runnen van een retailbedrijf. Zorg ervoor dat het e-commerce platform wat je kiest naadloos samenwerkt met het afrekenpunt in je winkel, zodat de productinformatie en de voorraadniveaus kunnen worden gesynchroniseerd over verschillende kanalen. Het maakt je leven een stuk makkelijker.

Hoeveel wil je investeren in je online winkel?

Of je nu besluit om een gratis open source webwinkel zoals PrestaShop of een ander e-commerce platform te gebruiken, er worden altijd kosten gemaakt. Een open-source systeem zal niet helemaal zonder de hulp van een webdeveloper kunnen worden gerealiseerd. Een gemakkelijk te gebruiken e-commerce platform als Shopify geeft je de mogelijkheid om tegen maandelijkse vergoeding te werken. Dit soort oplossingen wordt steeds populairder vanwege het installatiegemak, kant-en-klare sjablonen, klantenservice en dat allemaal zonder hulp van een ontwikkelaar. De maandelijkse kosten variëren afhankelijk van het aantal producten en gebruikte functionaliteiten, maar de prijsklasse is meestal tussen de € 30 en €200 per maand. Voor kleinere winkels kunnen de kosten een zwaar wegen als niet bekend is hoeveel de potentiële omzet van de webwinkel bedraagt. Dan is de keuze van een e-commerce platform met prestatiegerichte kostenplaatje een betere keuze.

Welk Rendement op investering is de moeite waard?

Meer omzet is mooi. Dus hoeveel euro's moeten er binnenkomen om je online inspanningen het interessant te maken? Ga je alleen de inkomsten van online transacties meten? Er zijn meer winstpunten van een webwinkel aan te wijzen, zoals meer bezoekers in de fysieke winkel, of nieuwe klanten die nooit bij je kwamen wegens gebrek aan een webwinkel en nu ineens trouwe klanten worden.

Als je een gevestigde merknaam hebt, zal je webwinkel door veel bezoekers gericht worden bezocht. In dat geval zul je een redelijke omzet met je webwinkel realiseren. Echter, als je nog geen bekende gevestigde naam hebt, zul je zien dat het e-commerce wereldje behoorlijk competitief is. In dat geval is het beter om een e-commerce platform uit te zoeken dat je helpt om de omzet in je fysieke winkel te vergroten.

Een ander punt ter overweging:
Shoppers kopen hoogwaardige producten zoals design kleding, antiek, juwelen, meubels en auto's meestal bij een fysieke winkel. Maar betekent dat dan dat zij geen webwinkels bezoeken? Integendeel! Het is zelfs zo, dat als een product meer kost, de koper meer online op zoek gaat naar vergelijkingsmateriaal. Dus ook al vindt de transactie feitelijk offline plaats, speelt je webwinkel een belangrijke rol in het tot stand komen van de transactie.

Conclusie: Wat je doel ook is; om een verkoopkanaal toe te voegen of meer kopers naar je winkel te krijgen, het hebben van een webwinkel is onvermijdelijk.
Hoeveel tijd je hebt om je webwinkel te beheren bepaalt de keuze van het e-commerce platform voor je winkel. Kies een oplossing die naadloos in de processen te integreren is, met weinig onderhoud, Dat is de belangrijkste overweging om te zorgen dat het een succes wordt, zonder het risico er van wakker te gaan liggen.


 

Wilt u ook 30% omzetgroei in 6 maanden tijd?

Internet blijft het belangrijkste ingredient voor groei in het bedrijfsleven. Met meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van Internet Marketing helpen wij bedrijven grote groeicijfers te realiseren, ook in economisch mindere tijden. Wij kennen de geheimen van het internet en weten wat er voor nodig is om resultaat te behalen.  Neem contact met ons op voor een orienterend gesprek. 

Zaken doen met Internetbureau VitalBiz kost geen geld, maar betaalt zichzelf snel terug!

Like onze pagina op Facebook!

  • Home
  • Site Map
  • Copyright © 2004- All Rights Reserved.